Jaar 2012

Inhouse meeting: Tweede Kamer der Staten-Generaal
Woensdag 04 April 2012, 14:00 - 15:30
Hits : 815
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Omschrijving

 

Verslag inhouse meeting Tweede Kamer op 4 april 2012

 

Op woensdagmiddag 4 april 2012 organiseerde AYP een inhouse meeting bij de Tweede Kamer in Den Haag. Twaalf AYP leden kregen de gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen van de volksvertegenwoordiging. Sjoera Dikkers van de Partij van Arbeid, was onze gastvrouw voor de middag.

 

Voor de meesten was de inhouse meeting het eerste bezoek ooit aan de Tweede Kamer, waardoor het bezoek meteen een symbolische lading kreeg. Het komt immers niet iedere dag voor dat men een persoonlijke rondleiding krijgt van een Tweede Kamerlid in het hart van de Nederlandse democratie.

 

Wij kwamen zoals afgesproken een half uurtje eerder aan, omdat wij nog langs de beveiliging moesten. Toen wij eenmaal binnen waren en “gecleared”, verzamelden wij ons in de grote hal waar wij werden opgewacht door een medewerker van Sjoera Dikkers. Die nam ons mee naar een kleine vergaderzaal waar koffie, thee en fris voor ons klaarstond. Sjoera Dikkers was toen nog in een andere meeting.

 

Toen zij twintig minuten later binnenkwam, volgde er een kennismakingsronde en vertelde Sjoera over zichzelf. Zo heeft zij een hart voor Afrika en was zij werkzaam bij diverse non-gouvernementele organisaties op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en kinder- en vrouwenrechten. Wij mochten haar van alles vragen. Hoeveel zij verdient, hoe zij het werk als parlementair en het privéleven combineert en hoe het er soms aan toe gaat tijdens plenaire zittingen…  Zo heeft zij een keer van de voorzitter te horen gekregen dat zij een panty onder haar rok moest dragen. Of ze vertelde hoe collega’s tijdens het debat onuitstaanbaar gedrag vertonen, maar in de dagelijkse omgang prima mee te praten valt.

 

Wij kregen vervolgens een rondleiding door het gebouw. Het gebouw is een combinatie van modern en oud. Er is veel glaswerk en heeft een open uitstraling. Het zijn in principe verschillende oude gebouwen die met elkaar verbonden zijn door een nieuwe constructie Van buiten ziet het er wat simpel uit, terwijl het van binnen groot, strak en modern is.

 

Wat ons opviel aan het bezoek, is dat er de mogelijkheid was om veel vragen te stellen aan de Kamerlid. Ook viel haar gedrevenheid en haar no-nonsense attitude ons op. Helaas was er niet veel ruimte in het programma voor een uitgebreide rondleiding.

 

Wat leuk is om te weten, is dat de AYP’ers het debat over het Poolse meldpunt live hebben gezien in één van de commissiezalen.

 

Ook was de pers aanwezig. De afrika-redactie van Radio Wereldomroep heeft een radioreportage gewijd aan dit bezoek en twee artikelen die in het Frans en Engels zijn geschreven, gepubliceerd.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Uitnodiging evenement

 

Inhouse meeting: Tweede Kamer der Staten-Generaal

 

Heb je altijd eens willen zien waar de Tweede Kamer vergadert? Op woensdagmiddag 4 april 2012 van 14.00 tot 15.30 uur organiseert AYP een inhouse meeting bij de Tweede Kamer in Den Haag. Je krijgt de gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen van de volksvertegenwoordiging met een rondleiding door het hart van de democratie. Aansluitend zullen we de gelegenheid krijgen om op de publieke tribune plaats te nemen en een gedeelte van het vragenuurtje bij te wonen.

 

Adres:

 

Lange Poten 4

 

Den Haag

 

Routebeschrijving:

 

Vanaf Den Haag Centraal (te voet)

 

Loop aan de voorkant het station uit. Sla dan linksaf, naar de Bezuidenhoutseweg. Loop vervolgens alleen maar rechtdoor, het water over, over de Herengracht en de Korte Poten. Loop langs het Plein rechtdoor Lange Poten in. Na 100 meter is de ingang aan uw rechterhand, op nummer 4. Vanaf het station is het ongeveer 10 minuten lopen.

 

Vanaf Den Haag Centraal (per tram)

 

De trams richting Den Haag-Centrum vertrekken vanaf het tramplatform boven het station. Neem hiervoor de trap aan de linker- of rechterzijde in het station. Alle trams richting centrum (lijn 2 en 6, en RandstadRail 3 en 4) stoppen bij halte Spui (in de tramtunnel). Stap daar uit en ga rechts de trap op. Neem vervolgens de uitgang aan uw linkerhand (uitgang J - Spui). Boven aan de roltrap gekomen, steek rechts de trambaan en de straat over. Loop vervolgens naar links en neem de eerste straat rechts (Lange Poten). De ingang is op nummer 4.

 

Vanaf Den Haag Hollands Spoor (per tram)

 

Vanaf Station HS gaan de tramlijnen 1, 9 en 16 richting Den Haag-centrum.

 

Met lijn 1 (richting Noorderstrand) en lijn 16 (richting stationDen Haag Centraal) stapt u uit bij halte Centrum. Loop hier direct de Lange Poten in. De ingang van het Kamergebouw is links, op nummer 4.

 

Met lijn 9 (richting Noorderstrand) stapt u uit bij halte Kalvermarkt/Stadhuis. Loop het Spui op langs Albert Heyn en Schoenenreus. Neem vervolgens de eerste straat rechts, Lange Poten. De ingang van het Kamergebouw is links, op nummer 4.

 

Met de auto

 

Vanuit de richting Amsterdam, Utrecht of Rotterdam volgt u op het Prins Clausplein de A12 richting Den Haag. Aan het einde van de snelweg komt u bij stoplichten. Sla hier linksaf (Zuid-Hollandlaan). U rijdt nu langs het Malieveld (aan uw linkerhand). Sorteer links voor en sla bij de stoplichten linksaf de Koningskade op. Bij de volgende stoplichten gaat u rechtsaf (Korte Voorhout). De eerste straat vlak na de Koninklijke Schouwburg slaat u linksaf de Lange Houtstraat in. Aan het eind van de straat kunt u parkeergarage Plein inrijden.

 

De ingang van de Tweede Kamer is aan Lange Poten 4. Als u de parkeergarage uitkomt, ga dan links om het gebouw heen. Na 100 meter is de ingang aan uw rechterhand.

Locatie Tweede Kamer - Den Haag